Nisap ne demektir?
Nisap miktarları nasıldır? Nisap miktarları nasıl ve neye göre belirlenmiştir?
Nisap: Sınır, işaret, miktar, pay; bir şeyin aslı; asıl, kök; servetin zekatı gerektiren miktarı; oturumu açmak için yeterli üye sayısı; zekat gibi bazı yükümlülüklerin, hırsızlık haddi gibi bazı cezaların sabit olması için Allah (cc) veya Resulü (asm) tarafından belirlenen muayyen miktarlar anlamında bir İslam fıkhı terimidir. Zekatta nisap, zenginlik sınırım belirleyen miktarlardır. İslam'da nisap miktarı ve daha fazla mala sahip olan, zengin; daha azına sahip olan ise yoksul sayılır.
Bir kimsenin zekatla yükümlü olması için hür, ergin, Müslüman olması; borçlarının ve asli ihtiyaçlarının dışında yıllanmış nisap miktarı mala sahip bulunması gerekir. Zekata tabi olan nakit para ve malların çeşidine göre nisap miktarları da farklıdır. Kendilerine zekat gereken mallar beş sınıftır:
Nakitler; altın, gümüş ve nakit paralar bu sınıfa girer. Madenler ve defineler; ticaret malları; tarım ürünleri ve meyveler; çoğunluğa göre evcil saime hayvanlar. (Şamil İslam Ansiklopedisi)
Zenginliğin asgari sınırı olan nisap Hz. Peygamber (asm) tarafından o dönemki ortalama hayat standardı ve zenginlik ölçüsü göz önünde bulundurularak belirlenmiştir.
Hadislerde belirtilen nisap miktarları şöyle sıralanabilir:
80,18 gr. altın veya bunun tutarında para, ticaret malı, 40 koyun veya keçi, 30 sığır, 5 deve. Nisap miktarının belirlenmesinde kullanılan bu malların, o dönemin en yaygın zenginlik aracı olduğu açıktır. Nisapın bu mallar üzerinden belirlenmesi, sosyal ve ekonomik şartların fazla değişmediği ileriki dönemlerde de aynen korunmuştur.