Yalan yere yemin hangi anlamları içinde barındırır?
Yemin nedir? Yalan yere yemin hangi anlamı taşır?
Yalan yere yemin Resulüllah'ın (asm) bin dört yüz sene evvelinden yayılacağını haber verdiği ve ümmetini sakındırmak için ısrarla uyardığı büyük günahlardandır. Zira Efendimiz bir hadis-i şeriflerinde:
“Benim ashabıma iyi davranın. Sonra onları takip eden tabiine de iyi davranın. Sonra yalan yayılacaktır. Hatta kişi, yemine davet edilmediği halde kendiliğinden yemin edecektir. Kendisinden şahitlik istenilmediği halde şahitlik yapacaktır buyurmuşlardır.” (Tirmizî)
Günümüzde yalan yere yeminin mahiyeti yeterince bilinmediğinden gereken önem ve dikkat verilmemekte ve maalesef zamanımız tam da Efendimiz'in (asm)haber verdiği zamana tıpatıp uymaktadır.
Yemin, adına yemin edileni söylediği sözün doğruluğuna şahit göstermek anlamını ifade eder. Müslüman yeminiyle sözüne Allah’ı (cc) şahit gösterir. Dolayısıyla yemine katılan zerre miktar yalan Allah-ü Teâlâ’yı yalancılılıkla ve yalancı şahitlikle suçlamak ve hâşâ dalga geçmek ifadesini içinde barındırır. Bu mahiyete binaen yemin edileceği vakit kelimeler özenle seçilmelidir.
“Her kim benim bu minberimin yanında, bir yeşil misvak çubuğu için dahi olsa, günaha sebep olacak bir yemin ederse, mutlaka cehennemdeki yerine hazırlanmış veya cehennem artık ona gerekli olur.” (Mâlik ve aynı lafızla Ebû Dâvud.)
“Bu hadis-i şerif gibi yalan yere yemin edenleri zecreden pek çok hadisin bulunması da konunun ehemmiyetine bir işarettir.”
“Yemin sonuç itibariyle, günaha girmeye ya da pişmanlığa neden olur.”
“Biriniz bir şeye yemin edip sonra başkasını ondan daha iyi bulursa, yeminine keffâret versin, sonra o daha iyi gördüğü işi yapsın.” (Buhari, Müslim)
“Birinizin, ailesine karşı yaptığı bir yeminde ısrar etmesi, Allah katında üzerine farz kıldığı keffâretini ödemesinden daha büyük günahtır.” (Buhârî, Müslim)