Hangi vakitlerde tevbe edebiliriz? Tevbe için belli bir vakit tayin edilmiş midir?
Tevbe etmek için hususi bir vakit belirlenmiş midir? Her zaman her an tevbe edebilir miyiz?
Tevbenin hususi bir vakti yoktur. Kul her vakit Rabbinin açık olan tevbe kapısına yönelip tevbesini sunabilir.
“Aziz ve Celil olan Allah, gündüz günah işleyenlerin tevbesini kabul etmek için geceleyin elini açar. Gece günah işleyenlerin tevbesini kabul etmek için de gündüz elini açar, bu hal, güneş batıdan doğuncaya kadar devam edecektir.” (Müslim)
Hadiste geçen “el tabiriyle” Allah’ın (cc) ihsan ve fazlı kast edilmiştir. Ayrıca hadiste tevbe etmek için belli bir vakit tayin edilmemiştir. Gündüz de, gece de Allah’ın (cc) elleri açıktır. Kişi son nefesini verinceye veya insanlık, kıyametin en büyük alameti olan güneşin battığı yerden doğmasına kadar hayatta kaldığı müddetçe Allah’ın tevbe kapıları açıktır. (Kütüb-i Sitte)
“Şübhesiz Allah gecenin üçte biri kalıncaya kadar bekler; Sonra rahmetiyle dünya semasına inerek şöyle seslenir:
“Günahının bağışlanmasını isteyen yok mu? Tevbe eden yok mu? Bir şey dileyen yok mu? Dua eden yok mu? Bu durum sabah oluncaya kadar devam eder.” (Müslim)
“Cennetin sekiz kapısı vardır. Yedisi kapalı, biri güneş batıdan doğuncaya kadar kulların tevbe etmesi için açıktır.” (Taberânî)
“Allah tevbe için batı tarafından genişliği yetmiş yıllık mesafe olan bir kapı açmıştır. Güneş o taraftan doğuncaya kadar bu kapı kapanmaz.” (Buhârî)