Adet bitiminden sonra gelen kahverengi akıntı orucu bozar mı?

Adet olan bir kadın adet bittiği için abdest alıp oruç tuttu ama bu arada kahverengi akıntılar gelmiş orucu bozulmuş mudur ve bu dönemde oruç tutabilir mi?

Değerli Kardeşimiz;

Hayız müddeti içinde gelen kan, tamamıyla kesilmedikçe, âdet son bulmuş olmaz. Bu kan siyah, kırmızı, yeşilimtırak veya sarı olabileceği gibi, bulanık, toprağımsı bir renkte de bulunabilir. Âdetini bitirmiş bir kadından gelecek akıntı bembeyaz bir renkte bulunur. (Mehmet Talu)
Bu akıntı on gün boyunca (en uzun adet müddeti) devam ederse adetiniz de devam ediyor demektir. Bu dönemde oruç tutulamaz. Arada akıntının kesilmesi tekrar başlaması hükmü değiştirmez. On günden sonra gelen akıntı ise özür haline girmektedir ve adet bitmiş kabul edilerek gusül alınır. Özür halinde olan bir hanım ise namaz kılıp, oruç tutabilir. Ancak her namaz vakti, tekrar abdest almak zorundadır.

(Bu hüküm Hanefi mezhebine göredir. Dört mezhebe göre temizlik müddeti ve adet sınırı farklılık arz ettiği için hüküm de değişiklik arz etmektedir.)
Dört mezhebe göre temizlik müddeti:
Temizlik süresinin en azı on beş gündür. En çoğu ise aylarca hatta yıllarca devam edebilir.

(Temizlik süresinin en az müddeti, Maliklere göre sekiz, on ve on yedi gün,
Hanbeliler e göre ise on üç gündür.) (Abdullah Aydın, İslam’da Evlilik ve Aile Hayatı)

Dört mezhebe göre hayız müddeti:

Hanefilere göre, hayızın en kısa süresi üç gün üç gecedir. Bundan azı özür kanı sayılır. Ortası beş gün, en uzun suresi ise on gün on gecedir. On günü geçen kanamalar özür sayılır.

Dayandıkları delil şu hadistir:
"Bekar veya dul kadın için en kısa hayız süresi üç gün, en uzun süresi ise on gündür." (Ez-Zeylai, Nasbu'r-Raye)
Şafi ve Hanbelilere göre, en kısa süre bir gün, bir gece, en uzun süresi ise, altı veya yedi gündür. Malikiler, en az süre için bir sınır belirlemezken, en uzun süreyi kadının durumuna göre otuz güne kadar çıkarırlar (El-Kasani, İbnü'l-Hümam, İbn Rüşd, Bedayiu's-Sanayi) (Şamil İslam Ansiklopedisi)
Kişi özür halindeyken oruç tutabildiği gibi diğer ibadetlerini de yapabilir
Hayız günleri haricinde gelen kanamalar özür kanıdır. Bu özür kanamalarından dolayı namazı ve orucu kazaya bırakmak caiz değildir. Özür halinde olan bir kimsenin her farz namaz için normal namaz abdesti alması yeterlidir. Alınan abdestle o vaktin içinde farz ve nafile namazlar kılınabilir. Bu kişi hayızlı sayılmaz, hayızlıya yapması yasak olan şeyler özür halinde olan bir kimse için geçerli değildir.
Adetli bir kadının oruç tutması haramdır. Oruç gününe gün kaza edilir.
Hz. Aişe'den (ra) rivayetle;

"Peygamber Efendimiz (asm) zamanında biz aybaşı halinden temizlenince orucu kaza eder fakat namazı kaza etmezdik." (Buhari, Müslim)

Oruçlu kadında hayız veya nifas kanaması görülürse orucunu açması vacip olur ve oruç tutması haram olur. Oruç tuttuğunda da orucu geçersiz sayılır. Kanama günleri boyunca gününe gün kaza etmesi gerekir. (Dört Mezhebe Göre İslam Fıkhı)

Adet gören kadın oruç tutamaz. Farz veya nafile oruç tutmuş olan bir kadın böyle oruçlu iken hayız görse veya lohusa olsa o orucu daha sonra kaza eder. (Ömer Nasuhi Bilmen- Büyük İslam İlmihali)

Aybaşı halinde olan kadın namaz kılamaz ve oruç tutamaz. Orucu aybaşı halinden çıktıktan sonra kaza eder. (İslam Fıkhı El- Hidaye Tercümesi)
Allah'a emanet olunuz.