Nişan atıldığı takdirde altınlar geri mi verilmelidir?
Eğer nişanlılık döneminde arada nikah yoksa ve ayrıldıysak altınlara hak sahibi miyiz? Bu durumda taraflar birbirlerine aldıkları herşeyi vermeliler mi? Gönül razılığıyla alınanlardan daha sonra hakkımı haram ediyorum demek doğru mudur?
Değerli Kardeşimiz;
Bir kimse mihirden olmak üzere altın ve benzeri bir şey gönderir, bilahare nişan bozulursa, gönderilen şey mevcut ise aynısı, değilse kıymeti geri verilecektir. Ama hediye olarak gönderilmiş olan şey aynısı mevcut ise yine geri verilecektir. Helak olmuş veya ilhak edilmişse Hanefi mezhebine göre geriye bir şey vermek icap etmez. (ed-Duru’l Muhtar, c.2, s.364) Şafii mezhebine göre nişan bozulduğu takdirde teberru niyetiyle verilmemiş olan her şey helak olsa bile geri verilecektir. (Fethü’l Mü’in, c.3, s.355) (Halil Günenç, Günümüz Meselelerine Fetvalar, c.2, s.107)
Nişan bozulduğunda taraflar arasında daha büyük sorunlar yaşanmaması için hediyelerin, alınan eşyaların ve altınların geri iadesi her iki taraf için daha müsbet bir hareket olacaktır. Ancak kıyafet, yiyecek gibi kısa zamanda elden çıkan hediyeler geri iade edilmese de olur (Hanefi mezhebine göre). Şafii mezhebine göre her eşya aynıyla geri iade edilmelidir.
Allah’a emanet olunuz.