Mevlid Kandili'nde neler yapılabilir?
Mevlid Kandili'ni nasıl değerlendirebiliriz?
“Peygamberleri anmak, hatırlamak ibadettir.” (Deylemi)
“Bir şeyi çok seven, elbette onu çok anar.” (Deylemi)
Cuma, Arefe, Bayram, Kadir, Berat, Miraç, Aşura, Mevlid ve Regaib gecelerinde ibadet etmek çok sevaptır. (Mektubat-ı Rabbaniye)
Bazı âlimler mübarek geceleri ihyada en iyi yolun namaz, dua, kıraat ve tefekkür gibi ibadet çeşitlerinin hepsine yer vermek olduğunu belirtmiştir. (Kütüb-i Sitte)
Hem öksüz hem yetim yetişen Nebi’nin (asm) vesilesiyle öncelikle öksüz, yetim çocuklar sevindirilmelidir. O’nun (asm) doğumuna duyulan sevincin belirtisi olarak ziyafetler verilmeli, hususen yoksullar sevindirilmelidir.
İnsan tanımadığı bir kişiyi sevemez. Efendimiz'i (asm) anlatan kitaplar, makaleler, şiirler vb. okuyarak O’nu her yönüyle tanımaya ve anlamaya çalışmalıyız. Bir müslümanın en büyük vazifesi Peygamber Efendimiz’i (asm) tanımak- anlamak, her haliyle ona benzemeye çalışmak ve tebliğ ettiği dinin ahkamlarını öğrenerek hayatına geçirmek olsa gerek.
Bu gece hususen, Peygamber Efendimiz’in (asm) doğumu esnasında görülen hallerin, mucizelerin okunması, dinlenilmesi öğrenilmesi tavsiye edilmiştir.
Buna binaen kutlu doğum hakkında yazılmış kitaplar ve makaleler bir kere daha topluca okunmalı, O’nu anlatan sohbetler dinlenmelidir.
“Ey iman edenler! (Siz de) ona salat edin ve (ona) teslimiyetle selam verin!”
“Muhakkak ki Allah ve melekleri, o peygambere salat ederler. Ey iman edenler! (Siz de) ona salat edin ve (ona) teslimiyetle selâm verin!” (Ahzab, 56)
“Kıyamette bana en yakın olan, en çok salavat getirendir.” (Tirmizi)
“Bana salavat okuyana, melekler salat okur. Salavata devam edene, melekler de ona salat okumaya devam eder. Artık isteyen az, isteyen çok salavat okusun!” (İbni Mace)
“Kim bana bir kere salat ederse, Allah ona on kere salat (rahmet eder) ve onun günahını bağışlar. Derecesini de on kat yükseltir.”
Bir rivayette:
“Ona on sevap verilir” diye varid olmuştur. (Beyhaki)
“Bir yerde toplanıp Peygamber’e (asm) salat getirmeksizin dağılanlar, ancak leş kokusundan daha çirkin bir koku ile dağılırlar.” (Beyhaki)
Bu mübarek gecede Peygamber Efendimiz’e (asm) tazimimizi, muhabbetimizi göstermek için salavat-ı şerife hatimleri yapılabilir.
*Salat: Allah'a peygamber için dua etmek demektir. Salat aynı zamanda selam ve selamet anlamı taşımakta ve Allah'a, peygamberine rahmet, esenlik ve selamet vermesi için dua etmek manasındadır.
*Selam: Peygambere, barış ve emniyet, esenlik dilemek demektir.
Bu iki kelime; dua, barış, selam, övgü ve esenlik anlamlarını taşır.
Yeryüzünde “en güzel ahlâklı” insan
Yeryüzünde “en güvenilir” insan
Yeryüzünde “en şefkatli” insan
Yeryüzünde “en yumuşak huylu” insan
Yeryüzünde “en edebli” insan
Yeryüzünde “en cesur” insan
Yeryüzünde “Rabbine en çok güvenen” insan
Yeryüzünde “en adâletli” lider
Yeryüzünde “en sabırlı” insan
Yeryüzünde “en kanaatkâr” insan
Yeryüzünde “en vakur” insan
Cenab-ı Hak’ın “Habibim” iltifatına mazhar olmuş tek insan
Allah(cc) ve meleklerin “kendisine salat” ettiği tek insan
Kıyamete kadar gelmiş ve gelecek bütün insanların en üstünü
Bizim Peygamberimiz: HZ. MUHAMMED (Sallallahü Aleyhi Vesellem)
Seyyid Abdülhakim-i Arvasi Hazretleri (ra):
“Her peygamber, kendi zamanında, kendi mekânında, kendi kavminin hepsinden, her bakımdan üstündür. Hz. Peygamber (asm) ise, her zamanda, her memlekette yani dünya yaratıldığı günden, kıyamet kopuncaya kadar, gelmiş ve gelecek, bütün varlıkların, her bakımından en üstünüdür. Hiç kimse hiçbir bakımdan ondan üstün değildir. Dilediğini halkeden Allah (cc) Onu (asm) böyle yaratmıştır.” buyurmuştur.
Böyle mükemmel bir Peygambere (asm) sahip olduğumuz için O’nun (asm) bu doğum gecesinde Allah’a (cc) şükrümüzü arttırmalıyız.