Ruhaniyat ne demektir?

Ruhaniyat denilince genel hatlarıyla ne anlamalıyız? Şeytan nasıl bir ruhanidir?

Değerli Kardeşimiz;

Ruhaniyat madde alemine ait olmayan ve cismani olmayan melek, cin ve vefat eden insanların ruhlarını içine alan genel bir kavram olarak kullanılmaktadır.

Özel anlamda ise; sema ehlinden olan ve temelde meleklerle aynı özellik ve vazifelerde bulunan bir gurup ruhlu varlıktır.

Bu varlıklar melekler kadar meşhur olmadıklarından haklarında hususi bilgiye çok fazla rastlamamaktayız.

Melekler ruhanilerden daha kabiliyetlidir:

Melekler cismani âlemi kendi gözleriyle seyredebilirken bazı ruhaniler ancak aracı olacak bir canlı varlığın organlarını kullanarak seyredebiliyorlar.

Mesela; melekler bazı câmid seyyar yıldızlar ve yağmur tanelerine binip bu şekilde cismani âlemi ve dünyayı seyredip tefekkür ve tesbihât vazifesini yaparlar.

Bir gurup ruhâniler ise bir kısım sinekler ve "Tuyurun Hudrun" ismindeki cennet kuşları gibi canlı varlıkların içlerine girip onların göz, kulak gibi duygularıyla cismani âlemi seyredebiliyorlar.

Şeytan nasıl bir ruhanidir?

Şeytan, Allah’ın lanetine uğramayı hak etmiş cin denen varlık grubuna mensup bir varlıktır.

Şeytan; Hz. Âdem(as) yaratılmadan önce, yaptığı ibadetle makamı yükselerek yedinci kat semaya kadar çıkmış ve cennet bekçiliğine yükselmiş ve bundan dolayı içine gurur gelmiştir. Daha sonra yeryüzünde yaşayan bozguncu isyankâr cinlere karşı meleklerle birlikte savaşıp onları mağlup etmiştir. Ben, şimdiye kadar hiç kimsenin yapmadığı bir şeyi yaptım diyerek kibirlenmiştir.

Hz. Âdem(as) yaratılıp, meleklerle beraber İblis'in ona secde etmesi emredilince, bu İblis'in gururuna dokunmuştur. Kibrinden dolayı secde etmeyip Allah’a(cc) isyan etmiştir.

İblis; isyan ettikten sonra Allah’ın ona verdiği tövbe etme fırsatlarını red ederek kendisine verilen mühleti Âdemoğlunu azdırmak için kullanacağına and içmiştir.