İşitme ve görme engelliler Kur'an öğrenebilir mi?

S.a. Benim görümcem işitme ve konuşma engelli. Kuran-ı Kerim öğreniyor. Fakat telaffuz edemiyor. Elleriyle ordaki harfleri uyguluyor. Bu kişi ne yapabilir devam etmesi mi iyi yoksa yanlış okur diye bırakması mı? 

Aleyküm Selam Değerli Kardeşimiz;

Kuran’ı öğrenmek ve öğretmek ile meşgul olanlar, büyük bir hayır üzeredir

Peygamber Efendimiz (asm), Kuran-ı Kerim’i öğrenen ve öğretenleri övmüştür. Bu amel ile iştigal eden insanlar büyük bir hayır üzeredir.

Ebû Abdirrahmân Es-Sulemî’den: Usmân ibn Affân şöyle dedi:

Peygamber (asm): “Muhakkak ki en faziletli olanınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.” buyurdu. (Sahih-i Buharî ve Tercümesi cild: 11 Kitab-ı Fadâilil Kur’an Bölümü Hadis no: 48)

Kuran-ı Kerim’i zorlanarak okuyana, her bir harf için iki sevap vardır

Kuran-ı Kerim okumaya yeni başlayanlar ve okurken zahmet çekenler için, her bir harfine mukabil iki sevap verileceği hadis-i şeriflerle müjdelenmiştir:

Hz. Aişe (ra) anlatıyor: Resulullah (asm) şöyle buyurdu;

“Kuran’da mâhir olan (hızını ve okuyuşunu güzel yapan), Sefere denilen kerîm ve mûtî meleklerle beraber olacaktır. Kuran’ı kekeleyerek zorlukla okuyana iki sevap vardır.”(Buhari, Tevhid 52, Müslim, Müsafirin 244, Ebu Davud Vitr 14, Kütüb-i Sitte, c.17, s.238 (426)

Konuşma ve işitme engelli olan bir kimseye Kur’an-ı Kerim öğretmek hiç şüphesiz çok hayırlı bir ameldir. Kişinin okudukça kazanacağı sevaplar, vasıta olan kişinin amel defterine de yazılır.. Öğretilen kişi, konuşma ve işitme engelli olduğu için bir takım zorluklarla karşılaşılabilir. Bu esnada öğreten kişinin de azimli ve sabırlı olması gerekmektedir.

Engelli kişilere Kur’an eğitimi veren bir takım kuruluşlar bulunmaktadır. Daha kolay bir şekilde öğretebilmek için bu işte ehil olan kişi ve kurumların yaptıkları çalışmalardan istifade edilebilir.

Allah’a emanet olunuz.