Neler itikafı bozmaz?
Neler itikafı bozmaz? İtikaftayken zaruri ihtiyaçları karşılamak itikafa zarar verir mi?
• İtikaf halinde olan bir kimsenin dinî ve tabii ihtiyaçları için zaruri olarak mescitten dışarı çıkması, itikafı bozmaz
Örnek: İtikafta bulunanın (mutekifin) cuma namazını kılmak için mescitten çıkması, din bakımından bir özür olduğundan, itikafına engel değildir. Zaten cuma namazının süresi bilinmiş olduğundan, adağın dışında kalmış olur. (Şafiî'lere göre, cuma namazı için başka bir camiye çıkılıp gidilmesi itikafı bozar. İtikaf bir hafta devam edecekse, cuma namazı kılınan bir mescitte itikafa girilmelidir.)
• Abdest ihtiyaçlarını gidermek ve gusletmek için çıkması da tabii bir özür olduğundan itikafa zarar vermez.
• Yine, bulunduğu mescidin yıkılmaya yüz tutması veya oradan zorla çıkarılması da zarurî bir özür olduğundan itikafa zarar vermez.
• Cuma namazını kılmak veya ihtiyacı gidermek için en yakın olan yere gidilir, arkasından mescide dönülür. Bir özürden dolayı mescitten çıkılınca, başka bir mescitte o itikaf tamamlanır.
• Şahsı ve eşyası hakkında korkusu sebebiyle başka bir mescide taşınmak için çıkması ise zaruri ihtiyaç sebebiyle çıkıştır. (Büyük İslam İlmihali- Ömer Nasuhi Bilmen)
Nafile olan itikaflarda, bir özür bulunsun veya bulunmasın, dışarı çıkmakla veya hastayı ziyaret etmekle itikaf bozulmaz.
Başladıktan sonra bırakılan nafile bir itikafın, tercih edilen görüşe göre, kazası gerekmez. (Büyük İslam İlmihali- Ömer Nasuhi Bilmen)
• İtikaf eden kimse için, zevcesi ile cinsel ilişki kurmak veya buna sebep olacak öpme ve okşama gibi herhangi bir hareket, gerek gündüz ve gerek geceleyin olsun, haramdır. Cinsel ilişki ister kasden, ister unutarak olsun, itikafı bozar. İnzal olması şart değildir. Diğer hareketler ise, inzal (tenasül âletinden meninin çıkması) olmadıkça itikafı bozmaz. Bakmak ve düşünmek sonunda meydana gelecek inzal ve ihtilâm(uyurken gusül abdestinin gitmesi) da itikafı bozmaz.
• Kadınların hayız ve nifastan temiz olmaları gerekir. Cünüplük oruca mani olmadığı gibi, itikafı da bozmaz. İtikafa giren cami içinde iken ihtilâm olursa, dışarı çıkarak gusül abdesti alır ve yeniden itikâfa devam eder. (Büyük İslam İlmihali" Ömer Nasuhi Bilmen)
İtikaf halinde olan kimse, muhtaç olduğu şeyleri mescitte bulundurmaksızın mescitte satın alabilir. Mescide zarar vermeyecek şeyleri mescide getirebilir. Mescit içinde yer-içer. Mescit içinde hazırlanmış uygun bir yer varsa orada abdest alıp gusledebilir. Böyle bir yer yoksa dışarıya çıkar ve en yakın yerde abdestini alır ve yıkanır, beklemeksizin hemen mescidine döner.
İtikafta olan kimse, ezan okumak için minareye çıkabilir. Minarenin kapısı mescidin dışında olsa bile zarar vermez. (Büyük İslam İlmihali)