Hilm nedir? Halim kimdir?

Hilm ne demektir? Halim kişinin özellikleri nelerdir?

Hilm müsamahakârlıktır

Hilm, Arap dilinde geniş, yavaş ve yumuşak olmak manalarında kullanılır ve geniş, yumuşak ve yavaş olan kişiye halim denir. Halim olan kişinin en önemli yanı da müsamahakâr olmaktır. Toleranslı insan kendisine yapılan kötülüklere misliyle mukabele etmez. (Camiü’s-Sağir)

Hilm Kuran-ı Kerim’de; mühlet vermek, yumuşak davranmak anlamlarında kullanılır

Hilm Kur'an-ı Kerim'de; mühlet verme, yumuşak davranma anlamlarına gelmek üzere kullanılmıştır. (Şamil İslam Ansiklopedisi)

Hilm sabredip tahammül göstermek, öfke ateşini söndürmektir

Hilm sabredip tahammül etmek, öfke ateşini söndürmek ve nefsi heyecandan korumaktır. Yerinde yapılan böyle bir davranış büyük bir fazilettir. Bunun karşıtı “hiddet ve tehevvür” dür. Bu da bir öfke, titizlik ve kızgınlık halidir. Hoşa gitmeyen bir olaydan dolayı gazap kuvvetinin parlayıp meydana çıkmasıdır. (Büyük İslam İlmihali)

Hilm sahibi olmak büyük gönüllerin işidir

Hilm sahibi ve hoşgörülü olmak, büyük gönüllerin işidir. Kendinden emin, yaptığının doğruluğundan şüphe etmeyen ve ilahi hikmet gereği, insanoğlunun çeşitli hazımsızlık ve zaaflarla malul olduğunu bilen asil ve güçlü insanlar halim ve müsamahakâr olabilirler. Yüce Peygamberimiz (asm), olgunluğun yüce doruğunda bulunduğu için şahsına karşı yapılan kalabalıkları hilimle ve tebessümle karşılamıştır.
İslam Tarihi'nde Hz. Osman'ın (ra) sıfatının "halim" olduğu bilinmektedir.
(Şamil İslam Ansiklopedisi)

“Halim” nefsini kızgınlığın heyecanından koruyan kişidir

“Nefsini kızgınlığın heyecanından koruyan, hilm sahibi olan kimseye “halim” denir. Halim, Kur'an-ı Kerim'de çeşitli ayetlerde Allah Teala'nın sıfatı olarak geçer. Çok sabırlı, isyanlarına rağmen isyan eden kişilere ceza vermekte aceleci olmayan, gazabın kendisini kızdırmadığı, bir dalalete düşenin düşüncesizliğinin, bir asinin isyan etmesinin kendisini öfkelendirmediği, af ve teenni sahibi kimse gibi anlamlara gelir. Halim aynı zamanda, güçlü kuvvetli olduğu halde affeden, ceza vermekte acele etmeyen, teenni gösteren kimsedir. Cezalandırmaktan aciz olarak affeden kimse ise, hilm sahibi olamaz. Bu gibilere halim denilmez.” (Şamil İslam Ansiklopedisi)