Adetli kadın tırnak kesebilir mi?

S.aleykum. Mazertli birinin turşu kumaması kurulan turşunun olmayacağı, yoğurulan hamurun iyi mayalanmayacağı söyleniyor. Bu söylentinin doğruluk payı var mıdır? Mazertliyken epilasyon yapmak, tırnak kesmek, dökülen saçlarımızı atmak caiz mi? Teşekkürler.

Aleykum Selam Değerli Kardeşimiz;

Adet kanı vücudumuzdaki dolaşan kandan farklı yapıdadır. İçinde bol miktarda doku artığı vardır. Akyuvarlar bakımından oldukça zengindir. Âdet kanında pıhtılaşma olmaz. İçinde bir takım enzim ve kimyasal maddelerin miktarı artmıştır. Meselâ arsen normal kanda Y.103 mikrogram olduğu halde, âdet kanında Y.320 mikrogramdir.

Pıhtılaşmayan ve suluca olan âdet kanına üreme yollarındaki akıntılar, bu yolun iç zarlarının döküntüleri ve bu yollarda her zaman pek bol bulunan yabancı birçok mikroplar karışır. Bütün bunlar âdet kanına ağır koku verir. Kandaki zehir oranı artar. Kanın zehiri arttığı gibi, vücudun salgılarının (ter, yağ ve benzerlerinin) de zehiri çoğalır. Hattâ bu bazan o derece şiddetli olabilir ki, mayaların üremesini durdurabilir, çiçekleri soldurabilir, sirke ve konserveleri bozabilir..." (Dr. Faruk Beşer - Hanımlara Özel İlmihal)

Hayızdan temizlenmek gusül almakla olur. Hayızlıyken geçerli olan hükümler, hayız bittikten sonra gusül alana kadarki vakitte de geçerlidir.

Tüy ya da tırnak kesmek konusunda âdetli de cünüp hükmündedir. Vücuttan tırnak ya da tüy kesmesi mekruhtur. Bir zaruret yoksa temizlenmeyi beklemelidir.

Fıkıh kitaplarının;

Âdetli, lohusa ve cünübün yapması haram olan şeyler bölümlerine bakıldığında, vücutlarından tüy yolmaları, traş etmeleri, ya da tırnak kesmeleri gibi temizliklerin sayılmadığını görürüz. Bu da bu davranışların, bu halde iken haram olmadığını gösterir. Ancak helâl olduğunu da söyleyenler de yoktur. Hattâ Gazâlî, öbür dünya'daki dirilme bedenen olacağından (haşr-ı cismani) ve bu dünyada iken insandan kopan her parça; orada koptuğu yere yeniden takılacağından, bu hallerde iken tüy yolmaları mekruh olduğunu söyler. ( Hindîyye V/358) Bazı fetva kitaplarında da: "Cünüpken vücudundan tüy koparılmayacağın da bilmek gerekir." ( Nemenkânî, N/206) denir. Ancak koltuk altı; kasık ve tırnak temizliğinin kırk gün geciktirilmesinin tahrimen (harama yakın) mekruh olduğunu düşünürsek diyebiliriz ki, temizlik süresi kırk günü aşmayacaksa, âdetli; lohusa ve cünübün vücudundan bir şey koparmaması gerekir. Aşacaksa "zararların hafif olanını" seçer ve bu tür temizliklerini yapabilir.

(İslam Fıkıh Ansiklopedisi)
Allah’a emanet olunuz.