Gusül alırken sabunlanmak gerekir mi?

Gusül alırken sabunlanmak gerekir mi? Hükmü nedir?

Değerli Kardeşimiz;

Gusül alırken, sabun kullanmak şart değildir

Gusül alırken sabun kullanmakta bir beis yoktur. Fakat gerekliliği ise, şart değildir.

Sözlükte gusül (gasl ve gusl) “bir şeyi su ile yıkamayı”,fkıh ilminde ise “bütün vücudun temiz su ile yıkanması şeklinde yapılan hükmi temizlik işlemini ifade eder. (İlmihal İman ve ibadetler, c.1, s.204 Türk Diyanet Vakfı Yayınları)

Gusül için hazırlanan suya losyon vb. maddeler katılmamalıdır

Gusül alırken haricen vücut için temizlik ürünü kullanılabilir. Fakat gusül alınacak suyun içerisine katılmamalıdır.

Zira çeşitli kokular, losyonlar, temizlik maddeleri ile karışık haldeki mayilere cenabetten temizlenirken bunların bilinmesi gerekir. Şeriatımıza göre bir mâyi temiz bile olsa, içerisine katılan yabancı madde ile temizleyicilik vasfını kaybeder. Söz gelimi gül suyu ile cenabetten temizlik yapılamaz. Bu, onun pis addedilmesinden dolayı değildir. Dinin koyduğu temizleyicilik vasfı olmamasından dolayıdır.  (Kütüb-i Sitte, c.10, s.547)

Hz. Aişe (ra)anlatıyor: “Resulullah cenabetten yıkanırken başını hıtmî (denen otla) yıkardı. Bununla yetinir,(hıtmîli su) üzerine ayrıca su dökmezdi.” (Ebu Davud, Taharet 101, (256)

İbnu Raslan der ki;

“Bu iktifa işi, sidr veya hıtmîyi baş üzerine koyup onunla yıkama halinde caizdir. Zira bu yıkıma yeterli olur, ayrıca sırf yıkamak için bir de ikinci su dökmeye gerek kalmaz. Ancak sidri suyun içine atar, sonra onunla başını yıkarsa bu durumda kafi gelmez, arkadan  ayrıca (durulamak için) saf su icap eder, iltibas edilmemesi için bu hususa dikkat edilmelidir. Muhtemeldir ki, Aleyhissalâtu vesselâm hıtmî karışık olan su ile yıkamazdan önce başını saf su ile yıkayarak başından cenabeti gidermiş, sonra da bedeninin geri kalan âzâlarını yıkamıştır. Ayrıca hıtmînin az olup suyun aslî vasfını fazla değiştirmemiş olması da muhtemeldir." (Kütüb-i Sitte, c.10)

Allah’a emanet olunuz.