"Ramazan-ı Şerif'in kıymetini takdir etmemek!"
Ramazan-ı Şerif'i, kıymetini takdir etmeyerek geçiren kimse ne kaybeder?
"Kim Ramazan'a erişir de bağışlanmazsa, Allah (cc) onu (ilahi rahmetinden) uzaklaştırsın"
Hasan (ra) şöyle anlattı: “Resulullah (asm) minbere çıktı. Birinci basamağa çıkınca ‘amin’ dedi. Sonra ikinci basamağa çıktı, ‘amin’ dedi. Sonra da üçüncü basamağa çıkınca yine ‘amin’ dedi. Daha sonra şöyle dedi: Bana Cebrail (as) gelip:
"Ya Muhammed! Kim Ramazan’a erişir de bağışlanmazsa, Allah (cc) onu (ilahi rahmetinden) uzaklaştırsın." dedi. Ben de ‘amin’ dedim. Sonra Cebrail (as): Özürsüz olarak Ramazan orucunu terk etmek İslam’ın esaslarını inkâr etmek hükmündedir “Kim özürsüz, hastalıksız bir gün ramazan orucunu açarsa bütün ömrü boyunca oruç tutsa onun yerini tutamaz.” (Tirmizi, Nesei, Ebu Davud, İbn Mace, İbn Huzeyme) “İslam’ın kulpları (tutunulacak esasları) ve dinin temelleri üçtür, İslam bunlar üzerine bina edilmiştir. Kim bunlardan birini terk ederse, onu inkâr etmiştir. Kanı helal olur. Bunlar: 1. Allah’dan başka hiçbir ilah olmadığına şehadet getirmek,
"Kim ana-babasına veya onlardan birisine yetişir de cehenneme girerse, Allah (cc) onu (ilahi rahmetinden) uzaklaştırsın." buyurdu. Ben de ‘amin’ dedim. Sonra yine Cebrail (as):
"Sen kimin yanında anılırsın da üzerine salâvat getirmezse, Allah (cc) onu (ilahi rahmetten) uzaklaştırsın." dedi. Ben de ‘amin’ dedim." (İbn Hıbban)
2. Beş vakit namaz,
3. Ramazan orucu” (Ebu Ya’la)
Ramazanın kıymetini takdir etmeyenler bu ayda ki muhteşem ticaretten mahrum kalır
Ramazan-ı Şerif'te ibadetlerin sevabı bire bindir. Mesela Kur'ân-ı Hakim'in bir harfine bin, Ayet-el Kürsi gibi ayetlerin her bir harfine binler, Cuma günleri daha fazla ve Kadir gecesinde otuz bin sevap verilir. Böylece, Kur'ân-ı Hakim Ramazan'da, müminlere milyonlar baki meyveler kazandırır. Ramazan-ı Şerif'in kıymetini takdir etmeyenler bu sevaplardan mahrum kalır.
"Ramazanın sıyamı dünyada ahiret için ziraat ve ticaret etmeye gelen nev-i insanın kazancına baktığı cihetteki çok hikmetlerinden bir hikmeti şudur ki: Ramazan-ı Şerifte sevab-ı amel bire bindir. Kur'ân-ı Hâkim’in nass-ı hadis ile her bir harfinin on sevabı var. On hasene sayılır. On meyve-i cennet getirir. Ramazan-ı Şerifte her bir harfin on değil bin ve ayet-el kürsi gibi ayetlerin her bir harfi binler ve ramazanı şerifin cumalarında daha ziyadedir. Ve leyle-i kadirde otuz bin hasene sayılır. Evet, her bir harfi otuz bin baki meyveler veren Kur'ân-ı Hâkim öyle bir nurani şecere-i tuba hükmüne geçiyor ki milyonlarla o baki meyveleri ramazan-ı şerifte müminlere kazandırır. İşte gel bu kutsi, ebedi karlı ticarete bak, seyret ve düşünki bu hurufatın kıymetini takdir etmeyenler ne derece hadsiz bir hasarette olduğunu anla." (29.mektubun 2. Kısmı.7. nükte)