Peygamber Efendimiz’in (asm) Tercih Ettiği Yiyecekler
Peygamber Efendimiz'in (asm) yemek ve içmek adabı ve tercih ettiği yiyecekler nelerdir?
"Peygamber Efendimiz (asm) kavun, karpuz, ve salatalığı çok severdi." (Tirmizi)
Hz. Talha (ra) şöyle anlatıyor: “ Bir gün Resulullah Efendimiz’in ziyaretlerine gitmiştim. Huzurlarına girdiğimde elinde bir ayva bulunuyordu. Bana: “Ya Talha, buyur ye. Zira ayva kalbi takviye eder, gönlü hoş tutar.” buyurdular.
Üzüm, ayva, acur ve erak denilen misvak ağacının kebas adı verilen meyvesi de yediği meyveler arasındadır.
Hz. Aişe validemizin anlattığına göre: Peygamber Efendimiz .(asm) kavun-karpuzla hurmayı birlikte yer ve şöyle buyururdu: “Bunun hararetini bunun serinliği ile, bunun soğukluğunu da bunun sıcaklığı ile kırarız, dengeleriz.” (Ebu Davud)
“Peygamber Efendimiz’in aile efradı, O’nun hayatının sonuna kadar, üst üste iki öğün arpa ekmeğini doyuncaya kadar yemediler.” (Hz. Aişe)
Hz. Peygamber (asm), daima kepeği alınmamış arpa unundan yapılmış ekmek yemişlerdir.
“Bana gelince ben, kat’iyyen iyice yerleşip oturarak yemek yemem.” (Buhari)
Hz. Peygamber yemek yerken çömelerek oturur, hiç bir şeye dayanmazdı.
“Resulullah Efendimiz, üç parmakları ile yemek yer ve yemeğin bitiminde, o üç parmağını yalardı.” (Ka’b bin Malik)
Enes bin Malik kutsal bir emanet olarak titizlikle sakladığı Peygamber Efendimiz’in (asm)su bardağını sonraki nesillere göstererek: “Ben Resulullah Efendimiz’in bütün içeceklerini; bal şerbetini, hurma ve üzüm şırasını, suyu ve sütü, O’na hep şu bardakla içirdim.” derdi.
Hz. Aişe: “Biz Resulullah Efendimiz için bir kapta şıra çıkarırdık. Şöyle ki, bir avuç hurma veya bir avuç kuru üzüm alıp bir kaba koyar, sonra da üzerine bir miktar su dökerdik. Sabahleyin ıslattığımızın şırasını akşam içerler, akşamleyin ıslattığımızı da gündüz içerlerdi.” (Ebu Davud)
“Sütten başka hiçbir şey, yemek ve su yerini tutmaz. Sadece süttür ki, hem tok tutar; hem de harareti keser.” (Ebu Davud)
Bazen süte soğuk su karıştırarak içtikleri de olurdu. Özellikle sıcak havalarda, şayet temini mümkünse, bir miktar soğuk su ilave etmek suretiyle sütü serinletirlerdi. (Buhari)
Peygamber Efendimiz (asm), içtikleri suyun kalitesine titizlikle dikkat etmişler; çok mecbur kalmadıkça, rastgele her suyu içmemişlerdir.
Hz. Aişe validemiz: “Resulullah Efendimiz için, Medine’ye iki günlük mesafedeki Büyût-üs Sükya denilen pınarlardan tatlı su getirilirdi.” demiştir.
Peygamber Efendimiz (asm) su içme adabı hakkında: “Hiç biriniz ayakta içmesin. Eğer unutarak ayakta içen olursa, onu geri çıkarsın.” buyurmuştur. (Müslim)
Zemzem suyundan, abdest aldığı suyun artanından, duvarda asılı bulunan bir su kabından ise ayakta su içmişlerdir.
Resulullah Efendimiz (asm) suyu, dinlene dinlene, yudum yudum içerlerdi. Bu dinleniş, çoğu zaman üç soluk, bazen de iki nefes alma şeklinde olurdu.
“Dinlene, dinlene içmek; hem hazmı kolaylaştırır, hem susuzluğu çabuk keser, hem de daha sıhhidir.” (Müslim)