İtikafı Bozan Haller
İtikafı bozan şeyler nelerdir?
Allah (cc)rızası için şu mescitte şu kadar müddet itikaf yapmaya niyet ettim demekle bunu nefsine vacip kılar. Kalben bunu geçirirse de niyet yerine geçmiş olur. Bu niyetle mescide giren kimse abdest almak, gusletmek, abdest bozmak gibi zaruret olmadıkça mescitten ayrılmaz. Aksi takdirde itikafı bozulur. (Kütüb-i Sitte)
• Bir özür olmaksızın mescitten çıkmak itikafı bozar. Onun için itikaf yapan bir kimse, geceleyin veya gündüzleyin özür bulunmaksızın bir müddet kasden (bilerek) veya sehven (yanlışlıkla) mescitten çıkarsa itikafı bozulur. Bu müddet, iki İmama göre, bir günün yarısından ziyade bir zamandır. Bir görüşe göre de, günün belirsiz bir saatinden ibarettir. Kadın da itikaf ettiği odadan özürsüz evinin içine çıksa, itikafı bozulur.
• Şu işleri yapmak için mescitten dışarıya çıkmak da itikafa engel olur. Hasta ziyaretinde bulunmak, cenaze hizmetinde bulunmak, cenaze namazı kılmak, şahitlik etmek, bir hastalık sebebiyle bir saat kadar dışarı çıkmak da itikafı bozar. Ancak itikaf adağı yapılırken, hastaları ziyaret ve cenaze namazında bulunmak şart kılınmışsa, bunlar için çıkılması itikafı bozmaz.
• Pek az rastlanan bir özürden dolayı da dışarı çıkmak itikafı bozar. Boğulmakta olan veya yangına düşmüşü kurtarmak için dışarı çıkmak itikafı bozduğu gibi, cemaatin dağılmasıyla dışarıya çıkmak da bozar.
Cinsi münasebette bulunmak itikafı bozar. Kur'ân-ı Kerim'de; "Mescitlerde itikafa çekildiğinizde kadınlarınıza yaklaşmayın " (Bakara, 187) buyurulur. Öpmek ve kucaklamak gibi şeylerden dolayı inzal vaki olursa, yine itikaf bozulur.
(Büyük İslam İlmihali- Ömer Nasuhi Bilmen)
İtikafta bulunan kişi büyük bir günah işlediği takdirde itikafı bozulur. Çünkü büyük günah ibadetin zıttıdır. (Kurtubi, 614)